Pioniers zijn nodig: deel 2 met groentenambassadeur Frank Fol

In deel 2 heeft deze groentenambassadeur het over de evolutie in de voedingsindustrie, de stijging van voedselallergieën, het belang van gezonde voeding op scholen en ziekenhuizen, zijn grote droom. Ook deelt hij een super eenvoudig recept op basis van zijn lievelingsgroente en last but not least schenkt hij het laatste exemplaar van De Grote Groentenbijbel weg aan diegene die het juiste cijfer geeft op zijn wedstrijdvraag. Kijk en geniet van dit video interview.

Frank Fol beet in het eerste deel van het interview de spits af in de reeks Pioniers zijn nodig.  In deel 2 hebben we het over de evolutie in de voedingsindustrie, de stijging van voedselallergieën, het belang van gezonde voeding op scholen en ziekenhuizen , de grote droom  van Frank, zijn lievelingsgroente en zijn Groentenbijbel die hij weggeeft.

Intussen werd Frank ook bekroond tot Ridder. Als dat geen complimentmoment waardig is. Van Groentenkok naar Groentenambassadeur en dus nu ook Groentenridder :-).

Voorsmaakje interview

Frank heeft het over de alsmaar toenemende voedselallergieën ondanks de  trend om gezonder te eten. Heeft dit te maken met  het eetpatroon van onze ouders en voorouders? Met de vervuiling van de grond? 30% van de bevolking heeft te kampen met een voedsel-allergie of -intolerantie.  Dit gaat nog verder stijgen naar 50% in 2030.  Vele mensen weten niet dat ze een allergie hebben  of intolerant zijn. Niemand weet hoe dit exact aan te pakken. Er is nog veel onderzoek naar nodig.  Frank stelt zich vragen bij het experiment van kweekvlees waarvan de industrie hoopt om dit grootschalig te gaan verkopen in de supermarkt. Wat gaat daarvan de impact zijn op onze gezondheid binnen 30 jaar? Meestal wordt er niet genoeg tijd gegeven aan het onderzoek.

Vandaag is elk voedingsbedrijf het aan zichzelf verplicht om na te denken

Frank wijst niet alleen met de vinger naar de industrie maar ook naar de consument.  Hoog tijd voor een groter bewustzijn bij beiden.

Nadat hij zijn restaurant had verkocht,  bezocht Frank 150 scholen voor een workshop rond het belang van groenten eten.  Hij wilde bewijzen dat kinderen wel groenten lusten.   70% van de kinderen reageerden positief op zijn speciaal ontworpen  groentensnack.  Ouders zijn goed bezig via de oudercomités en zijn zeer ondernemend. Sommige scholen verbieden het om koeken mee te brengen. Enkel en alleen fruit wordt toegelaten.  Blij wordt hij van de scholen met een eigen moestuintje. Kleine initiatieven zorgen meestal voor een grote impact. Jongeren zijn helemaal anders bezig met voeding.

Een change in  onze mindset tot voeding is hard nodig.

Zeker in ziekenhuizen en scholen.

Droom

Trots is hij op ‘De week van de groenten en fruit’ en ‘Het beste groentenrestaurant’. 11 jaar geleden ontwikkelde hij We’re Smart World® in de Benelux. Sinds 2018 is er de digitale versie van, de Green Guide We’re Smart World®. Daarin zijn niet alleen de beste groenterestaurants ter wereld opgenomen maar worden ook personaliteiten bekroond voor hun meest opmerkelijke groene projecten, zowel in België als in het buitenland. In totaal doen 42 landen mee wat staat voor 950 restaurants die erin beoordeeld worden. Zijn grote droom is dat deze gids mag uitgroeien tot een leidraad voor mensen die een bewust  keuze willen maken bij het uitkiezen van een restaurant. Een soort groene gids op topniveau. Het symbool radijsjes beoordeelt de restaurants voor de creativiteit met groenten, van 30% tot meer dan 60%. Ook wordt rekening gehouden met het water- en afval-beleid, omgang  met hun personeel,  de relatie met de natuur,  de interne- en externe communicatie, de bediening in het restaurant.

Lievelingsgroente en -recept

In het eerste deel had Frank het al over de goeie relatie met zijn vader, een witloofboer. Witloof is  ook zijn lievelingsgroente.  Het is van hier en is de lekkerste groente die er bestaat volgens hem. In de video beschrijft hij een super simpel gerecht met witloof, een combinatie van warm en koud en super eenvoudig te maken.  Wil je het iets complexer klaarmaken dan kan je witloof eens opdienen met kaneel en ijs van chicorei.

Leuk nieuws is dat het er we hier een maandelijks groentenrecept mogen delen. Watch and see.


Wedstrijd

Het laatste exemplaar van ‘De grote groentenbijbel’ kan jij winnen door een simpel cijfer te geven als antwoord op deze wedstrijdvraag.

Hoeveel verschillende bereidingstechnieken bestaan er?

Antwoord met een cijfer. Diegene die er het dichtst bij zit wint het laatste exemplaar van ‘De grote groentenbijbel’.

In ‘De grote groente bijbel’ staan alle Europese groenten verzameld. Je vindt er een antwoord op vragen als:

  • Welke groenten smaken het best in welk seizoen?
  • Welke kooktechnieken moet je zeker kennen om de smaken ten volle te benutten?
  • Van boer tot bord: welke weg volgen de groenten die je eet?

Je vindt er  meer 120 recepten om elke dag opnieuw een smakelijk gerecht op tafel te zetten. Meer dan de helft zijn vegetarisch.

Meer weten over Frank Fol

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren