Pancha karma is een eeuwenoude reinigingskuur uit India

Pancha karma betekent letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet: vijf (pancha) acties (karma).

Wat is Pancha karma?

Het is een eeuwenoude reinigingskuur uit India die reinigt, verjongt, geneest en ontspant. De behandelingen herstellen het natuurlijk evenwicht. Vitaliteit en de kracht van het zelfgenezend vermogen brengen je weer in balans. Opgeslagen toxines weken los en kunnen het lichaam verlaten.

Pancha karma betekent letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet: vijf (pancha) acties (karma). Het staat voor de vijf primaire acties of procedures die Ayurveda gebruikt om het lichaam te reinigen van al wat lichaamsvreemd is.

Deze vijf acties zijn:

  1.  Vamana of de braaktechniek die tot doel heeft om de maag of het eerste deel van de spijsvertering van giftige stoffen te ontdoen. Deze behandeling wordt niet gegeven aan te magere of zwakke mensen. Ook ikzelf kreeg ze niet toegediend, het zou me teveel energie kosten en ik heb er al zo weinig.
  2. Virechana is purgeren met als doel het reinigen van de dunne en de dikke darm.
  3. Basti zijn reinigende en voedende klysma’s waarbij via de endeldarm olie of kruidenaftreksels in de dikke darm worden ingebracht. Afhankelijk van de gebruikte vloeistoffen en hoeveelheid kan dit voedend of reinigend zijn.
  4. Nasya is een behandeling waar kruidenoliën en ghee* via de neus worden ingebracht. Kan voedend of eliminerend zijn en heeft een zeer positieve werking op de voorhoofd- en bijholten. Deze behandeling is reinigend voor alle zintuigen.
  5. Rakta-Mokshana is een behandeling om het bloed lokaal te reinigen en te zuiveren. Wordt toegepast bij bloeduitstortingen en bloedonzuiverheden.

Pancha karma is echter meer dan deze vijf procedures om het lichaam te reinigen en te verjongen. Het is een proces dat uit drie verschillende stadia bestaat:

  1. Het eerste stadium (de voorbehandeling of Purva karma) bestaat uit een aantal procedures die het lichaam voorbereiden op het lossen van opgeslagen toxines.
  2. Het tweede stadium (de eigenlijke Pancha karma) richt zich op het elimineren van deze toxines. Afhankelijk van de klachten van de patiënten worden enkele van de vijf acties uitgevoerd. Bij mijzelf werden vooral de Basti en Nasya voorgeschreven door de arts.
  3. Het derde stadium (de nabehandeling of Paschat karma), zijn procedures die het lichaam helpen om het verteringsvuur te sterken en de lichaamsweefsels te verjongen. Deze nabehandelingen zijn gericht op het voeden, sterken en balanceren van de gezuiverde lichaamsweefsels.

Op deze wijze zuivert Pancha karma het lichaam, het versterkt het immuunsysteem en balanceert het lichaam. Het resultaat van de Pancha karma behandeling is een gezuiverd en gebalanceerd lichaam met een versterkt immuunsysteem zodat dat de levensenergie beter gaat stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt. Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren.

Er volgt een getuigenis van onze reporter die een Pancha Karma Kuur volgde in India.

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren