Veronika Rutten heeft een vraag voor jou: “Durf jij ‘NEE’ te zeggen”?

‘Nee’ zeggen is wel een dingetje voor velen onder ons.

‘Nee’ zeggen is wel een dingetje voor velen onder ons.

Geen ‘nee’ durven zeggen, maakt dat je in de stress komt en dat jij je ongemakkelijk voelt omdat je weer ‘ja’ hebt gezegd op iets wat je liever niet deed. Dit heeft tot gevolg dat je een slecht geweten krijgt tegenover jezelf…

Maar waarom is het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen?  Omdat je bang bent iemand anders te kwetsen of teleur te stellen of misschien ben je bang dat de ander je niet meer aardig vindt of boos wordt…..

‘Nee’ zeggen is ook een antwoord en een welgemeend ‘nee’ is altijd beter dan een halve ‘ja’. Het gaat erom dat je eerlijk bent tegen jezelf, maar ook tegen de ander. Je komt anders  in een conflictsituatie met jezelf en dat is het laatste wat je graag wilt, toch?!

Ik heb hier 5 TIPS om makkelijk ‘nee’ te kunnen zeggen

TIPS om makkelijker NEE te kunnen zeggen

  1. Neem jezelf serieus! Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij niet goed ‘in je vel zit’ dan kun je ook niet zoveel voor een ander betekenen. Geef op tijd je grenzen aan.
  2. Laat kritiek voor wat het is! Angst voor kritiek heeft weinig zin, want jij hebt er geen invloed op. Ga anders om met kritiek, het is de mening van een ander, zie het als feedback, haal eruit waar jij iets mee kunt en laat de rest gaan.
  3. Wees niet bang voor afwijzing! Natuurlijk is het niet leuk om ‘nee’ als antwoord te krijgen, maar een oprecht ‘nee’ is altijd beter dan een halve ‘ja’.. Jij wilt toch eerlijk tegen jezelf en de ander zijn.
  4. Je hoeft niet overal bij te horen! Als je niet eerlijk bent tegenover jezelf hoor je nergens bij. Vroeger of later kom je in een conflictsituatie met jezelf omdat je dingen doet die niet bij je passen of nog erger, die tegen je principes zijn en dat is het toch nooit waard.
  5. Je kunt niet iedereen helpen! Jezelf wegcijferen levert op den duur heel veel frustratie en teleurstelling op. Dingen doen omdat de ander het zo graag wil, gaat ten koste van jezelf. Het gaat misschien een tijdje goed, maar jij wordt er zeker niet gelukkiger van. Meestal worden de eisen en verwachtingen steeds groter en ontstaat er een conflictsituatie.

When you say ‘YES’ to others, make sure you are not saying ‘NO’ to yourself.

Paulo Coehlo

 Hier bedoel ik zeker niet een ‘nee’ om ‘nee’ te zeggen. Ga met jezelf eerst in gesprek en vraag je af ‘vind ik dit wel leuk’?  En bij twijfel: niet doen of eerst om bedenktijd vragen en daarna maak je de keuze ‘ja’ of ‘nee’. Uiteraard is het niet zo zwart/wit maar het is zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.

Want een ‘ja’ tegen een ander kan goed een ‘nee’ tegen jezelf zijn….

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren; heb jij nog andere tips laat het mij zeker weten.

Iedere maand geef ik een gratis masterclass waar je ook vragen kunt stellen! Kijk hiervoor in de Eventkalender!

Of vraag een gratis Inspiratiegesprek aan op www.veronikarutten.com

Author: Veronika Rutten

Commentaren