Wie doet mee met het Complimentmoment?

Sinds 2010 is Complimentendag uitgegroeid tot een nationaal begrip. Maar wat is nu één dag in het jaar om zoiets waardevol als een compliment te eren?

Daarom werd vorig jaar het dagelijkse Complimentmoment gelanceerd.

Tweeëntwintig personen, Complimentors genaamd, engageerden zich om samen met mij één jaar lang dagelijks een #complimentmoment in te lassen. Onze intentie was simpel namelijk dagelijks Iemand positief verrassen met gemeende woorden van hart tot hart. Maandelijks deelden we in een Zoom wat het effect is van het geven en ontvangen van een compliment. En van het één kwam het ander.

“Als kinderen de positieve vibes van een compliment nu eens dagelijks zouden mogen ervaren,” opperde ik tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten.
“En als we nu eens onze ‘oudjes’ op Complimentendag een onvergetelijk Complimentmoment zouden bezorgen?” was een tweede oproep.

Het idee werd op applaus onthaald en moeiteloos ontstonden er twee acties gericht naar twee uiterste doelgroepen, jong en oud.

 Actie 1:  Het idee werd enthousiast onthaald in de scholen. Op Complimentendag starten reeds 10 scholen met het dagelijks Complimentmoment. In september volgen er vele andere. Alles draait rond hun engagement, het verlangen om een steentje bij te dragen aan een positievere wereld, dagelijks.

Iedereen complimenteert elkaar en wordt er dagelijks bij betrokken: leerlingen, leerkrachten, directie, secretariaatsmedewerkers, zorgpersoneel, kuisploeg, koks, ouders…

De scholen die zich engageren krijgen complimentenkaartjes en affiches ter beschikking. Ook jij kan erover beschikken door ze te downloaden.

complimentmoment-kaartjes

 Actie 2:  Op Complimentendag maken Complimentors en CHANGERS tijd vrij om te luisteren naar het levensverhaal van iemand die in de laatste levensfase vertoeft. We vonden een gepaster woord voor ‘oudje, ouderen, ouderlingen’ dat de waarde van iemands levenswijsheid bevat. Zo ontstonden er een paar: Zilverlingen,  Wijzelingen, Goudjes…. Laat je hart spreken en bezorg hen hét #Complimentmoment van hun leven op Complimentendag. Want deze mensen zijn goud waard.

CHANGERS Iele Steen en Nancy Swerts konden niet wachten en brachten al een bezoekje. Ze stuurden een foto en complimentje in.

Vind je deze acties leuk maar heb je geen contact met scholen of ouderen? Je kan je in sowieso ook engageren om ook Complimentor te worden door het ondertekenen van het Complimentenpact.

Iedereen is uniek en heeft iets waarin hij of zij uitblinkt. Dat spontaan tegen elkaar zeggen als je iets unieks hoort of ziet bij een andere, met woorden, van  hart tot hart, doet zoveel deugd. Je beseft dat jij bijdraagt tot een golf van positiviteit.

Ik kijk er naar uit om samen een rimpeleffect te creëren startend op Complimentendag.

Doe je mee? Laat je me weten wat je gaat doen?

Ik kijk uit naar je feedback.

Gina

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren