CHANGERS vinden de M-V-energie in balans bij deze vrouwen. Als extraatje een meditatie op deze Vrouwendag

Het  beroemde Ying-Yangsymbool illustreert dat ieder van ons mannelijk en vrouwelijke energie in zich heeft. . We denken dat we of man of vrouw zijn en vergeten dat we ook de tegenovergestelde sekse in ons dragen. Wil je méér weten wat juist staat voor  mannelijke en vrouwelijke energie en of er evenwicht is doe dan zeker vandaag eens deze oefening. Verder in het artikel krijg je van Els Lightness een meditatie cadeau omdat het vandaag  Internationale Vrouwendag is. We vroegen een aantal CHANGERS welke vrouw volgens hen die balans heeft in  mannelijke en vrouwelijke energie.

Voor Veronika Rutten is dat Oprah Winfrey

“Een prototype van vrouw die al haar dromen en ambities volgde en ondanks alle tegenslagen in haar jeugd, haar niet uit het veld liet slaan” zegt Veronika.

“Zij heeft alles bereikt en is gegroeid tot een spiritueel inspirerend voorbeeld voor velen maar zeker voor mij”, aldus Veronika.
“Anything you can image you can create” – Oprah
Els Lightness werd helemaal geraakt door Michelle Obama tijdens het bekijken van de documentaire ‘Becoming, my story’.

In deze film zie je Michelle Obama  op promotietour voor haar boek. Je ziet vooral de verhalen achter de schermen. Het eerste beeld is Michelle met haar smartphone: meezingend op haar gekozen nummer. Ze houdt van muziek. Muziek die haar draagt en een boost geeft maar haar ook kan inspireren. Ze vindt het fijn om haar lichaam te laten flowen op de beats van de muziek. Brengt de vrouwelijke energie ons niet in de flow? Ons laten inspireren en ons sensueel laten meevoeren in wat er komt?  Michelle Obama is voor mij een voorbeeld van een belichaming van evenwichtige vrouwelijke en mannelijke energie. De vrouwelijke energie geeft emoties ruimte en laat ze vloeien. Er is empathie en mededogen. Hierdoor ontstaat er een veilige ruimte waarin de anderen onbewust voelen dat ze mogen zijn wie ze zijn. Elke persoon die Michelle in de docu ontmoet, krijgt haar volle aandacht. Ieder kan zijn verhaal doen. Ze laten hun tranen vrij stromen. Michelle luistert begripvol, troost, voedt en inspireert hen om verder te gaan en te geloven in zichzelf.  Ze had geen eenvoudige opdracht: first lady van de USA. Ze beschouwde dit echter als een eer. Ze heeft vol passie en toewijding de opdracht ter harte genomen.

Die passie en toewijding zijn echt typisch voor de vrouwelijke energie.  Ondanks de grote druk die op haar schouders rustte, bleef ze trouw aan haar eigen waarden. Ze was en is zich zeer bewust dat ze verantwoordelijk blijft voor haar eigen geluk door dit geluk eenvoudigweg in het leven uit te nodigen.  De mannelijke energie helpt je om in de kracht te gaan staan voor waar jij voor staat.  Ook de grote focus die ze altijd heeft is een mooi voorbeeld van mannelijke energie.  Michelle Obama is voor mij een voorbeeld van een belichaming van evenwichtige vrouwelijke en mannelijke energie. Enerzijds de passie, de toewijding, de flow en haar empathisch zijn . Anderzijds de focus, de kracht, de verantwoordelijkheid. 

Co-creatie: We vroegen aan Els of ze speciaal voor vandaag een meditatie kon maken rond vrouwelijke energie. Els verjaart op deze vrouwelijke dag en geeft de meditatie als verjaardagsgeschenk. Geven is één van de vele vrouwelijke eigenschappen. Doe zeker vandaag deze meditatie

 

Voor Anja Vandenbergh is onze eigenste Gina De Groote het voorbeeld.

“Gina staat volgens mij volledig in balans in haar M-V energie.  Zij verbindt op een humanistische manier mensen met elkaar rondom haar. Zij staat in verbinding met het universum. Zij voelt zeer goed aan hoe ze alle CHANGERS met elkaar kan verbinden.
Verbinding met het universum, met de natuur, het bewust worden in het zijn is volledig haar energie van het vrouw zijn.  In de tijd van haar blad CHANGE was haar mannelijke energie dominant aanwezig. Zij is een inspiratie voor elke CHANGER die de wereld wilt veranderen, die zaken wilt doen vanuit het hart. Maar eerst het hart en dan pas het hoofd.  Ik zag onlangs een quote die dit mooi weergeeft”:
Doe zaken vanuit het hart, het verstand toont je de weg ernaar toe.
Ook Iele Steen stelt Gina De Groote als voorbeeld.
Er is nu meer dan ooit nood aan meer vrouwelijkheid in de wereld zegt Iele Steen.  “Als vrouwen én mannen zich eens wat kwetsbaarder en authentieker zouden  durven opstellen? Dit in combinatie met méér voelen in plaats van dat eeuwige denken. Inspiratie komt nooit uit het hoofd maar uit het hart. Jij bent daarin een goed voorbeeld Gina.
Wat Brene Brown beschrijft in haar boeken en workshops over kwetsbaarheid vind ik allemaal  in jou terug. Jij durft in een groep te zijn wie je bent, je trekt je niets aan wat anderen zouden denken, je spreekt van leermomenten en niet van fouten, je verbindt op jouw eigen zachte manier mensen met elkaar. Jij bent de ‘change’ die je wilt zien in de wereld.”
Eerstdaags verschijnt er een langer artikel over Kwetsbaarheid en Authenticiteit van Iele Steen.
Haar recentste artikel ging over werken vanuit het hart, een vrouwelijk eigenschap.

 

 

Sara Borremans kiest niet één vrouw maar een heel vrouwenhuis: 
Odin Oto Kameroen!
Door de pandemie moest ook in Kameroen, het project van Irie vzw,  heel wat herpland  worden. De vrouwen zijn daar naarstig doorgegaan en maakten zelf uniformen voor de school in plaats van te wachten op bezoekers. Ze brachten zelfs  een kledinglijn uit.
Een andere groep ging aan de kar  trekken om kippen en varkens te slachten. Voor mij zijn deze vrouwen en hun realisaties een bewijs  dat vrouwen  ook  mannelijke aspecten in zich dragen:  vastberadenheid en doorzettingsvermogen!
Thérèse Derwael kiest Vandana  Shiva als voorbeeld

“In 2016 volgde ik het 3-daagse seminar van de Dalai Lama in Brussel. Van de vele sprekers, is deze Vandana Shiva mij het meest bijgebleven. Deze welbespraakte Indische activiste schopt de wereldleiders met regelmaat een geweten. Ze promoot biodiversiteit in landbouw, voeding, inkomens van boeren en werd in 2003 door Time Magazine erkend als ‘Milieu Heldin’. Een stevige dame die duidelijk weet waar ze het over heeft en haar uitspraken altijd heel sterk onderbouwt. Zij schreef enkele boeken waaronder “Staying Alive”en “Making Peace with the Earth”. Zij fungeerde ooit als adviseur voor regeringen in India en daarbuiten en voor niet-gouvernementele organisaties zoals het Internationaal Forum voor Globalisering. In deze video’s zie je haar in actie waarin ze haar standpunten uiteenzet.

Rose Marie Van Wijnsberghe heeft veel respect voor Darya Safai.
Ze vecht dagelijks voor vrouwen rechten.

Darya Safai is tandarts, vrouwenrechtenactiviste en politica. Darya groeide op in het Iran van de ayatollahs met geen enkel uitzicht op vrijheid en gelijkwaardigheid. Ze koos, samen met haar man en vele andere studenten voor het verzet tegen de religieuze dictatuur. Deze protesten werden echter bloedig onderdrukt en Darya belandde in de gevangenis. Toen ze na een zware periode voorlopig vrij kwam, in afwachting van haar proces, zat er nog maar één ding op: samen met haar man vluchten naar het buitenland. Zo belandde Darya in 2000 in België. Op korte tijd leerde ze Nederlands en Frans en studeerde ze opnieuw af als tandarts aan de Vrije Universiteit Brussel. Gedurende de jaren die daarop volgden, bouwde ze samen met haar man bloeiende tandartsenpraktijken uit in Brussel en Antwerpen. Daarnaast zette ze zich met hart en ziel in voor vrouwenrechten wereldwijd. In januari 2018 besliste ze om haar strijd voor vrouwenrechten, gelijkheid, integratie en een mooie samenleving. Zo hoort iedereen erbij in een harmonieuze, hechte samenleving in plaats van verschillende defecte multiculturele eilandjes naast elkaar. Darya is auteur van de boeken Lopen tegen de wind en Plots mocht ik niet meer lachen. Voor Darya zal vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn.

Maak nader kennis met deze CHANGERS in de CHANGERS-Gids.

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren