Motivational speaker Les Brown dankt zijn twee moeders

Speciaal voor Moederdag

brengen we dit unieke verhaal  dat CHANGER Thérèse Derwael als primeur te horen kreeg in een online summit waar  Les Brown één van de 25 motiverende sprekers was. Vele CHANGERS kennen deze 76-jarige Amerikaanse auteur en motiverende spreker voor zijn powertalks met als kernslogan ‘It is possible’. Ook was hij voormalig radio-DJ en presentator van zijn eigen talkshow, The Les Brown Show.  Van 1977 tot 1981 was hij lid van het huis van Afgevaardigden van Ohio en was twee jaar getrouwd met soulzangers Gladys Knight. Hij heeft 9  kinderen,  15 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.

Gelukkig adoptiekind of Moeder-kind-relatie

Geboren als Leslie Calvin Brown een adoptiekind dat bijzonder trots is op zijn twee moeders.

God took me out of my mother’s womb and

put me in the heart of my adoptive mother

Zijn moeder beviel van hem en zijn tweelingbroer in een verlaten gebouw. Zij mocht niet zwanger zijn maar koos ervoor om het leven niet te doden maar om de kinderen meteen na de geboorte af te staan. Ze had twee wensen die moesten ingewilligd worden. De broertjes mochten niet gescheiden worden en moesten samen m alle kansen krijgen om te studeren. Mamie Brown, een 38-jarige alleenstaande vrouw die werkte als huishoudhulp stemde in met deze voorwaarden en adopteerde hen. De moeder die adopteerde is absoluut geen 2de keuze voor Les. “Ik kom voort uit twee moeders, de ene gaf mij het leven, de andere gaf mij liefde” is zijn motto. Hij is nooit op zoek gegaan naar zijn echte ouders omdat hij genoeg liefde kreeg van zijn adoptiemoeder en had daar geen behoefte aan . 

Verder in  het interview vertelt Thérèse nog over:

 • hoe zijn zoon in het geniep toch op zoek ging naar zijn moeder,
 • welke gelijkenissen er zijn  tussen hem en zijn biologische moeder
 • het inzicht hoe het komt dat hij zo’n groot inspirator is voor zovele mensen 
 • het belang van een leerkracht die in jou gelooft
 • wat er aan de basis ligt van zijn levensmotto “It is possible”

“I have two mothers, one gave me life, the other one gave me love”

Noot van Gina:

Dit gesprek met Thérèse over Les Brown deed me terugdenken aan een interview met adoptie-ouder Els Ledeganck. Haar 2 Colombiaanse kinderen waren 6 weken oud bij hun adoptie. Op het moment van het interview waren het pubers en hadden het moeilijk met hun adoptie. Ze waren intens op zoek naar hun ware identiteit.

Haar tips van toen zijn nog steeds actueel
 • Een adoptiekind heeft vier ouders en die zijn alle vier even belangrijk.
 • Vergelijk het adoptieproces met een rouwproces. Het allerbelangrijkste is ook hier, accepteren van wat is.
 • Laat je adoptiekinderen over hun diepste emoties en vraagstukken praten. Jij bent als adoptieouder hun enige veilige basis. Waar kunnen ze er anders mee naartoe?
 • Neem hun verhaal met emoties niet persoonlijk, je moet als ouder kunnen zeggen ‘dit is niet mijn stuk’
 • Pretendeer niet dat jij de beste keuze hebt gemaakt door de kinderen vanuit hun biologische omgeving naar hier te hebben te gehaald. Het is niet aan jou om dat te zeggen. Voor hetzelfde geld waren ze heel gelukkig geweest bij hun biologische ouders in een minder fortuinlijke omgeving. Het is niet aan ons om hier uitspraken over te doen.
 • Het is zeker geen heiligendaad wanneer je een baby adopteert. De buitenwereld verheerlijkt je vaak omdat je een kind durft adopteren. Maar men vergeet het psychologische, emotionele proces dat hierbij gepaard kan gaan.

Neem zeker ook een kijkje in de CHANGERS-Gids. Je vindt er Thérèse Derwael en andere CHANGERS met hun mooie missie en contactgegevens.

Meer info op de officiële website van Les Brown

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren