Getuigenis van Anneleen Jacobs op het jaarlijkse event Burning Man

Hope and Fear: the Future

Poorten naar een andere dimensie?

We ontmoeten Anneleen in de creatieve showrooms van Jaga, waar we een boeiend gesprek houden over haar beleving tijdens The Burning Man. Haar gezicht spreekt boekdelen, haar enthousiasme is groot en enige emotie is merkbaar als het over Uchronia gaat…

San Francisco 1986. Larry Harvey verbrandt een houten pop op het strand in San Fransisco, een ode aan het loslaten van zijn geliefde. Het wordt een jaarlijks festival dat steeds groeit in omvang, en later de naam Burning Man krijgt.

Nevada 1990. De Burning Man verhuist van San Francisco naar the
Black Rock Desert in Nevada.

September 2006. Uchronia krijgt gestalte in de woestijn. Uchronia, there is no notion of time (vergelijkbaar met het woord utopia, maar dan betreffende de tijd, red.). 45 graden overdag, 0 graden ‘s nachts.

Met als motto: Innoveren om te overleven. Afstand nemen van het oude, loslaten waar we nu mee bezig zijn en een denktank creëren voor de toekomst. Een visionair project in het kader van het Burning Man festival, dat jaarlijks eind augustus/begin september plaatsvindt in de Nevadawoestijn.

Jaga trekt voor vier weken met 43 vrijwilligers naar het festival met een gemeenschappelijk doel: Personeelsleden, arbeiders, vakbonden, reporters, grafische mensen, architecten en koks, rijden mee naar Black Rock City, een eindeloze vlakte in een niemandsland op 200 km van de meest dichtstbijzijnde stad, dat sinds 1990 één keer per jaar een week de uitvalsbasis wordt voor grenzeloze inspiratie en uitbundige creatie. Een festival waar vrijheid, samenwerking en verbinding als een leuze de woestijn doorkruist en mensen uitdaagt om hun schaduwkanten te aanschouwen, bruggen te bouwen en nieuwe wegen te bewandelen. Jaga bouwt een basiskamp in deze tijdloze zone, ver weg van alledaagse comfortzones. Burning Man ontstaat uit het niets, er is niets voorhanden op die plaats in de woestijn, geen elektriciteit, materiaal, water of voedsel. En alles wat naar deze plaats komt of meegebracht wordt, gaat er ook weer weg, in een context van zelfvoorzienende en organische netwerken.

Uit het zand rijst een holistische houten installatie de hoogte in, met een vloerwijdte van 60 bij 30 m en een hoogte van 15 m. Uchronia is born from the future. Symbolisch als verbindingsstuk in het midden van de organische halfronde cirkelstructuur van het festival, op 12 minuten wandelen of 5 minuten fietsen van de meest nabije standjes en het basiskamp van Jaga.

Anneleen reist met de persleden net voor aanvang van het festival naar de US. Ze bouwde niet letterlijk mee aan het gigantische bouwwerk maar vormde wel deel van de drijvende kracht bij de voorbereidingen van het Uchronia project van Jaga. Van een visionair idee van Jan Kriekels en Arne Quinze, naar een kleine sculptuur met lucifers, naar de creatie van een groter model, tot de mega-installatie in de woestijn. Een bouwwerk geboren uit collectieve samenwerking, eigen aan het festival. Geld maakt geen deel uit van Burning Man, wil je iets verkrijgen, dan geef je iets in ruil of draag je bij tot de realisatie van een ander kunstwerk. Geen consumptie, enkel symbolische ruilhandels.

De marketing- en communicatiemanager van Jaga werd bij aankomst ‘ontmaagd’; een ritueel als je de eerste keer toekomt in het festival, waarbij je naast een rondleiding ook door ‘poorten’ heengaat als een soort inwijding. Een ontmaagding die bij haar doorheen de komende dagen vele indrukken en een blijvende stempel zou nalaten …

Poorten naar een andere dimensie? Wat op het eerste gezicht en in  de mind van velen zal klinken als Noord-Amerikaanse  oppervlakkigheid, resoneert volgens Anneleen op vele diepere  lagen. Je wordt uit je westerse comfortzone verplaatst naar leuke  maar ook keiharde omstandigheden waar hiërarchie niet thuishoort  en iedereen gelijk is voor de wet. Enerzijds werkt iedereen mee in  het basiskamp, anderzijds drijven de elementen je tot uitersten.  Ondraaglijke hitte, gerantsoeneerd water. Een skibril blijkt uiterst  geschikt tegen zandstormen. Anneleen: “Ik voel fierheid om dit te  mogen beleven. Afgezonderd in de natuur word je tot innoveren  gedwongen. Houvasten en zekerheden vallen weg, je leert afstand  nemen van je dagdagelijkse doen en laten. Alles staat even op zijn  kop. Je beseft dat we alles vaak te eng bekijken, dat we vaak  gedreven worden door angst of ons laten leiden door comfort om  grotere stappen te nemen. The Burning Man heeft me geraakt in het  diepste van mijn ziel. Het is bijna niet in woorden uit te drukken om  de lading en de impact van dit festival te duiden. Het leerde ons om  dingen in een bredere context te bekijken en te begrijpen, en het gaf  ons mee hoe essentieel samenwerking is in a creative community,  waarbij ieder een deel bijdraagt. Het gaf ons tevens de drive om  opnieuw te beginnen, om het oude los te laten en durven te  veranderen.’

De toekomst is aan diegenen die durven veranderen, alias het motto van de grote spirit achter Jaga en Uchronia, Jan Kriekels. We leven in een tijdperk van onzekerheden waarin we worden uitgedaagd om flexibel te zijn en te durven onze grote dromen en ideeën te verwezenlijken. Uchronia was born from the future … met een boodschap die ons allen aanbelangt: wees (ver)nieuw(end), creëer, verander en schep de wereld. Grenzen bepaal jezelf, waag je buiten je grenzen…

Uchronia was de drager van een enorme innoverende kracht waarbij de passies van Jaga samenvloeiden: ecologie, kunst, toekomst en ervaring. Het was ook een doorgang naar andere dimensies; een symbool waarbij het onmogelijke, mogelijk werd; een creatie waar de honderden houten balken beschreven werden met schitterende boodschappen rond ‘hope and fear’; een verlichte danstempel ‘s nachts, een tempel van grenzeloos thuiskomen en zelfs een huwelijk overdag. Verleden, heden, toekomst in één gigantisch, cirkelvormig kunstwerk. Het was … want naar de visie van de creators, ligt transformatie en innovatie net in het afstand nemen van het oude. De grote holistische installatie die door de festivalgangers ‘The Belgian Waffle’ werd genoemd, zag – net zoals the Burning Man – de laatste nacht, het vuur … Boodschappen van hoop en angst werden losgelaten en stuurden hun energetische kracht uit via een oneindige vlammenzee.

No trace, zelfs de assen die achterbleven op de stalen basisplaten, werden meegenomen en nadien symbolisch in badges weggeschonken aan alle leden van de Uchronian community. Wat nazindert tot de dag van vandaag in hart en ziel van Anneleen, is de warme en emotionele ontlading waarmee iedereen afscheid nam van Uchronia, en de kracht om afstand te nemen, te veranderen en opnieuw te durven beginnen .

Burning Man gaat dit jaar door van 30/08 tot 07/09, de ticketverkoop start vanaf 26/02.

Het thema is “The Multiverse”. Alle info op https://burningman.org/

Eén van onze volgende interviews gaat ook over  ‘Multiversum ipv Universum’

 

Commentaren