Julien Gryp leeft en onderneemt met een gerust hart dankzij meditatie en mindfulness

Julien Gryp van New Life Portugal werd lid van de We are the CHANGE-community en is daar blij om. Het communityleven is hem niet onbekend, het maakt al jaren deel uit van zijn dagelijks leven. Vertoeven in een gemeenschap met dezelfde normen en waarden werkt voedend, zeker als je dit kan delen met anderen. Het is een levenswerk waar je moet  aan blijven werken om alles in stand te houden, aldus Julien.

Julien is een Belg die reeds lange tijd in het buitenland verblijft. Zowel in Thailand als dit jaar in Portugal richtte hij New Life op. Net zoals zovele CHANGERS transformeerde Julien zijn uitdagingen en obstakels tot iets positiefs waarmee hij nu anderen mee verder helpt. Als jonge gast had hij mentale gezondheidsproblemen waardoor hij in een sukkelstraatje belandde. Het liep uit de hand tot zijn vader hem een laatste kans gaf.  Op zijn 24ste werd hij naar Thailand gestuurd om een detoxprogramma te volgen in een klooster. Echt gemotiveerd was Julien niet, hij zag het als een kans om België te verlaten.

Mediteren is een groot deel van mijn leven en dat wil ik doorgeven

Toch gebeurde er al ‘iets’ tijdens de  eerste week van zijn verblijf , nooit eerder had hij zoiets gevoeld! Dit inspireerde hem zodanig dat hij na afloop van de kuur besliste om daar te blijven. Met volle overgave koos hij ervoor om acht jaar lang als monnik te verblijven. Eén van de regels was dat je het klooster niet mocht verlaten. Moest je noodgedwongen toch naar buiten voor bijvoorbeeld een bezoek aan een hospitaal dan moest je dit te voet doen. Het was immers de regel om geen vervoersmiddelen te gebruiken, uren was je onderweg. Van strikte regels gesproken!

Op het einde van zijn verblijf leerde hij er Johan kennen die zijn vriend en zakenpartner werd.  Ze constateerden dat er nood was aan opvang nà het detoxprogramma. Helemaal gezuiverd staken de cursisten net voor  hun terugkeer naar huis door naar Bangkok en… de meesten hervielen.  De foundation die ze samen opstartten in het Noorden van Chiang Rai werd meteen een succes.  Het aanbod werd als snel uitgebreid, niet alleen mensen met een verslavingsproblematiek konden er terecht maar ook zij met angststoornissen, psychische problemen, depressie, burnout. De behoefte was groot, het werd snel een zeer groot succes met lange wachtlijsten als gevolg zodat beslist werd om een tweede centrum te openen in Europa. In 2016 vonden ze grond in een natuurpark in Portugal en begin 2022 zag New Life Portugal het levenslicht. Het grote verschil met Thailand is het nationaal park dat een grote rol speelt in het aanbod.

New Life Portugal heeft de capaciteit om 49 mensen te behandelen met een aanbod gebaseerd op drie pijlers: mindfulnes en meditatie (wat Julien zelf enorm heeft geholpen), een betrokken gemeenschapsleven en klinische een-op-een-steun. Er zijn drie verschillende programma’s  elk met een andere doelgroep en aangepast programma.

  • Het programma van minimum 7 dagen is vooral voor mensen die er eventjes tussen uit willen en willen proeven van het aanbod. Rusten, wandelen, meedoen aan alle groepssessie, met als toemaatje 1 Massage, en 1 workshop.
  • In het 2 weken-programma ligt de focus op het fysieke welzijn. Mensen met een burnout zijn hier een grote afnemer van.
  • In het 4 weken komt er ook nog eens professionele therapie, een team van psychologen staan hier ter beschikking voor een intensieve ondersteuning.

 

Ter afronding van ons gesprek vraag ik Julien of zijn grote droom nu vervuld is of er nog een volgende stap is. “Mijn ultieme droom startte al in Thailand en blijft verder gaan nu in Portugal. Deel uit maken van een groep waar je zoveel transformatie ziet gebeuren is magisch. Mensen komen met zoveel zwaarte binnen, het tonen van hun kwetsbaarheid en dan de transformatie zien bij het weggaan,  dat is magie, telkens weer opnieuw” aldus deze monnik met een mooie missie.

Alle info op https://newlifeportugal.com/

Op mijn eigen site  Gina De Groote schrijf ik eerstdaags mijn persoonlijke ervaring van mijn 4-daagse verblijf  daar in dat mooie resort.

 

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren