Koken met Christel : Vis met prei en een slaatje volgens de 3-is-One methode

Het belang van een goede suikerspiegel is de basis van de 3-is-One-methode, het is voeding voor hoofd, hart en brein.

Boost je gerecht zonder saus!

Ben jij ook iemand die graag zijn lepeltje mayonaise wil bij elk gerecht? Vind je veel maaltijden smakeloos of flets? Is gezond eten daarom een uitdaging voor jou? Met deze tips leer ik je zelfs schijnbaar erg saaie gezonde gerechten boosten zodat je er echt van kunt genieten.

Pimp je prei!

Gestoomde prei is best lekker maar als je het vaak eet, zoek je misschien naar iets extra om voor wat afwisseling te zorgen. Veel mensen grijpen snel naar de bechamelsaus maar die bevat ontzettend veel koolhydraten. Met dit sausje behoud je alle gezonde eigenschappen van je preimaaltijd maar maak je het gerechtje ietsje pittiger.

Bechamelsaus op basis van amandelpasta

Ingrediënten:

  • 2 el amandelpasta
  • 200 ml water
  • 2 el kurkuma
  • 1/2 el curry (of naar je eigen voorkeur, op basis van welke soort curry je gebruikt en hoe pittig je het gerecht wil)
  • peper
  • zeezout

Bereiding:

Neem de amandelpasta en doe het water erbij. Warm het geheel op en roer dit om tot een homogeen mengsel. Voeg vervolgens de kruiden toe. Deze alternatieve bechamelsaus is niet alleen gemakkelijk en snel klaar te maken. Ze is bovendien romig en lekker! Voeg ze toe aan je vers gestoomde prei voor een heerlijke gevarieerde maaltijd.


Boost je salade!

Veel mensen vinden sla een van de saaiste voedingswaren en sommigen krijgen het zelfs niet binnen. Een kwak mayonaise op je sla doen, is geen oplossing. Dan kun je je blaadje sla beter laten. Met deze zelfgemaakte vinaigrette creëer je een veel lekkerder geheel en eet je nooit meer sla met tegenzin!

Ingrediënten:

Groentjes:

  • Fijngesnipperde peterselie
  • Fijngesnipperde rode ui
  • Fijngeknipte preikiemen

Vinaigrettebasis:

  • olie
  • appelciderazijn
  • zeezout
  • peper

Bereiding:

De bereiding is heel eenvoudig! Je mengt de ingrediënten en voegt je pittige vinaigrette toe aan een verse salade. Smakelijk!


Vrije vis

Vis is goed voor je lichaam, brein en hart! Het bevat veel aminozuren en (onverzadigde) vetzuren. Het zijn onder meer zij die uitstekend zijn om de huid, het hart en het brein te ondersteunen! Eet jij vis met lange tanden of overgiet je je visgerechten met roomsauzen? Als je de juiste vis uitkiest en deze goed bereidt, kun je vis helemaal au naturel eten! Vind je vis bereiden moeilijk? Dat is nochtans helemaal niet het geval! Bekijk hoe ik in onderstaand filmpje een zeebaars bereid op een eenvoudige manier!

Bereiding:

Doe olie op een ovenplaat en leg de vis daarop. Doe de plaat in je oven en gaar de vis traag op 150 à 160 graden. Je hebt nu een heerlijke, ‘vrije vis’, zonder extra saus of smaakstoffen.

Tips van Christel:

  • Gaar vis op een relatief lage temperatuur (slow cooking: 150 à 160 graden).
  • Laat je vis in zijn geheel garen, met alles erop en eraan. Dit komt de smaak ten goede en behoudt alle gezonde eigenschappen.
  • Een portie groenten is heel lekker bij vis. Kies verse vis met een egale huid (niet te kleverig).
  • Kies bij voorkeur zeevis.
  • Kies bij voorkeur een seizoensvis. Zo heb je meer afwisseling en betaal je minder! Vraag eventueel de viskalender in je lokale viswinkel.
  • Eet 2 keer per week vis.

Vond je deze tips nuttig en wil je graag eens een kookworkshop bijwonen?  Alle info op https://www.bloedsuikerspiegel.be/

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren