Van ComplimentenDAG naar ComplimentMOMENTEN

Het is zondag 1 maart 2020 weer de jaarlijkse Complimentendag; de jaarlijkse hoogmis van waardering door middel van een complimentje. Een 10de verjaardag is er een om even stil te staan. Uiteraard zijn er zoveel meer dingen waar ik blij van werd de afgelopen 10 jaar maar dit zijn de 10 die ik graag samen op een rijtje zet.

  1. Zonder dat ik er mij bewust van was bij de lancering in 2010 (Complimentendag was toen op 21 mei) waren het de  twee Amerikaanse huisvrouwen die ermee zijn begonnen . In ons land inspireerde de Bond Zonder Naam ook al met mooie complimenten.
  2. Op 1 maart 2011  was het diezelfde BZN die mee de schouders zette  wat resulteerde in een mooie ‘video-complimenten-ketting’ waarbij zogenaamde ‘tegenstanders’ elkaar complimenteerden voor hun unieke talent. Ik ben er nog altijd trots op. Ik blijf dat een topmoment vinden hoe Stef Wauters van VTM zijn collega WIm De Vilder een compliment geeft. Met trots zag ik dat dergelijk ‘complimentmoment’ zich  herhaalde voor de 30ste verjaardag van VTM. Freek Braeckman  kreeg een verjaardagscompliment van het dienstdoende VRT-nieuwsanker.
  3. In 2012 voegden zich er nog een aantal partners bij met als apotheose bpost die 10 miljoen gratis postkaartjes bezorgde. Een ongelooflijk succes was dat! Samenwerken rond Complimentendag geeft een extra boost omdat het co-creëren  is op een dieper niveau.
  4. De initiële en werkelijke bedoeling van Complimentendag blijf ik zelf nog steeds trouw . Er namelijk geen commerciële dag van te maken. Enkel en alleen het woord staat centraal. Woorden die vanuit het hart komen en worden overgebracht naar een bestemmeling.  Woorden die raken, raken van hart tot hart. Niets meer, niets minder. Dàt is de bedoeling van Complimentendag. De aandacht gaat hem enkel en alleen naar het compliment zelf. Namelijk woorden die komen recht vanuit het hart overmaken aan de persoon. Dingen die je soms denkt over iemand gewoon benoemen, dat kan mondeling zijn maar ook via sms, mail app of ….maar het draait om woorden en ze overbrengen. Woorden die raken van hart tot hart.
  5. Het geven van een compliment was sneller ingeburgerd dan het ontvangen ervan. Intussen circuleren er heel wat regels, advies en richtlijnen hoe je best een compliment geeft en ontvangt. Mijn advies is steeds ‘volg je hart’ en ‘benoem’ wat voelt, het gaat hem tenslotte om jouw woorden aan de andere.
  6. De oppervlakkige complimentjes van vroeger maken al wat méér plaats voor al wat meer authentiekere en gemeende complimenten. Hoe weet je dat het vanuit het hart komt wordt me vaak gevraagd. Dan geef ik dit simpele antwoord : “sta even stil bij het gevoel dat je ervaart en je weet het meteen. Is dat een warm of tintelend gevoel, wees dan maar zeker dat je hart is geraakt. Dergelijk gemeend en hartelijk compliment is het mooiste geschenk dat er bestaat. Vergelijk het met de ontroering die je voelt bij een tekening die je krijgt van een kind”.
  7. Aan het ontvangen van een compliment, was méér werk aan de winkel. En nog steeds is de reactie dat ontvangers van een compliment zich beginnen ze zich te excuseren, of ze proberen er een uitleg aan te geven, wat bijdraagt tot de devaluatie van het compliment – en dat is jammer… Gewoon antwoorden met een dankjewel en ontvangen wat de andere je met woorden geeft. Niets meer, maar ook niets minder.
  8. Wat nog helemaal niet ingeburgerd is: jezelf complimenteren. Onszelf afbreken doen we o zo makkelijk, maar een complimentje geven aan onszelf, nee, dat vinden we niet nodig. Ik doe het zelf ook nog vaak hoor. Maar ik ben er me van bewust en als die spontane neiging opkomt van “het is niet goed genoeg, ik kan dit niet etc.” ga ik op zoek naar wat wel goed is om zo tot een complimentje te komen. Helemaal super zou zijn als iedereen op de Nationale Complimentendag zichzelf zichzelf een complimentje geeft. Gewoon al ’s morgens, van bij het opstaan. Dus is mijn tip voor 1 maart aanstaande: Momentje, geef eerst aan jezelf een complimentje! Ja, ik zal dat ook doen 😊.
  9. Het woord ‘Complimentors’ vind ik nog altijd een prachtige vondst die eigenlijk een plaats in het woordenboek verdient. Complimentors zijn ambassadeurs van het Compliment. Bij deze nog eens dank voor een super samenwerking met Ian Thomas, Kristel Verbeke, Hans Otten, Jean Bosco Safari, Inge Vervotte en velen anderen.
  10. En last but not least Tijd voor het Complimentmoment. Vanaf 2020 is er het Complimentmoment. Het is namelijk niet met een dag in het jaar eens op grootschalige manier aandacht te geven aan mensen te waarderen . Dat mag méér en veel zijn. Hoeveel en wanneer laat ik aan de gevers over. Je kan er een vergadering mee openen, je kan ze er mee afsluiten. Je kan er een familiefeest mee openen en/of mee afsluiten.

Laat mij weten hoe jij het Complimentmoment gaat introduceren of laten leven? Je mag het hieronder posten of mailen naar hallo@complimentmoment.be.

 

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren