In 1992 liep het leven van de Amerikaan voor de zoveelste keer niet zoals hij zou willen. In zijn woede, onmacht en teleurstelling besloot hij een brief te schrijven aan degene die hij voor de hoofdverantwoordelijke hield van zijn misère: God. Tot zijn verbazing, kreeg hij vanuit zijn binnenste een antwoord. Er ontspon zich een gesprek in interviewvorm, dat uitmondde in een serie boeken, onder de titel ‘Een ongewoon gesprek met God’. Wereldwijd zijn er meer dan 15 miljoen van verkocht. Zijn laatste boek is getiteld: ‘God’s message to the world: You’ve got me all wrong’.
Zijn CHANGE-tips die hij gaf tijdens het interview dat CHANGE-journalist Roel van Bekkum eerder met hem had zijn actueler dan ooit.
-
We zoeken vaak naar ‘waarheid’ met ons hoofd: we willen bewijs zien. Maar ons hoofd kan veel waarheden niet bevatten. Keer daarom terug naar je binnenste. Als je van binnen voelt dat iets ‘waar’ is, dan is het waar, ook als je het niet met ‘redelijke argumenten’ kunt bewijzen.
-
.Waar jij gelukkig van wordt, waar jouw hart open van gaat, dat is altijd jouw weg. Enthousiasmeer anderen om ook die weg van hun eigen hart, niet het jouwe, te kiezen. Niet door te doen wat in ze opkomt, maar door ze te wijzen op het gevoel in hun lijf of in hun hart dat hun daden oplevert. Dat is namelijk de plek waar de levensenergie woont die we ‘god’ kunnen noemen.
-
Iedereen heeft heimwee, iedereen wil naar huis. Je hart is je huis. Dus keer naar binnen en leef daar vanuit.
-
Ga niet mee in de angst van anderen. Blijf dicht bij je eigen goddelijkheid in elk contact dat je aangaat. Er is liefde, waanzinnig veel liefde in de wereld, waar je elk moment van de dag aanspraak op kan maken.
AHA-moment
Ik zat in een Amerikaanse ontbijtshow op televisie en de interviewer vroeg mij: wat zou God op dit moment willen zeggen? Ik keek in de camera en flapte eruit: ‘You’ve got me all wrong!’ (‘Jullie hebben me helemaal verkeerd begrepen’, -red.). Daarmee was de opvolger van ‘Een ongewoon gesprek met God’ geboren, over de vele misvattingen rond God en de mensheid.
Tekst: Roel van Bekkum
Foto: Vishan Lakhiani