Digital detox expert, entertrainer en kunstenares
De grote kapstok waar mijn werk aan hangt, is welzijn op het werk. Daarnaast heb ik een webshop waar ik mijn kunstwerken verkoop. Dat is een neventrajectje. Ik schilder uit goesting, niet persé om te verkopen. Het was onder lichte druk en motivatie van mijn gezin, mijn webdesigner en coach José dat ik een webshop geopend heb. In de shop zie je mooie foto’s van mijn werken. Ik kom ook met mijn werken naar je thuis als je twijfelt. Zo zie je of het werk past, niet in je huis maar in je thuis. Ik vind dat superleuk om te doen. De prijsklasse van mijn werken ligt tussen 75 en 1000 euro.
De kunstwerken zijn een neventraject, zeg je. Waar ligt jouw focus op?
Mijn focus ligt op digital detoxen. Ik geef boostsessies. Er zijn verschillende terugkerende evenementen, ook online. Ik krijg daar veel positieve feedback op.
Wat doe je met de Digital Detox Academy?
Ik help bedrijven burn-out bij hun medewerkers te voorkomen door hen te ondersteunen bij het aanpakken van digitale stress op teamniveau. Ondernemers help ik met het focussen op hun core business met de hulp van digitale middelen en zelfzorg. Die zelfzorg is erg belangrijk. Ik leer ondernemers de zaken voor hen te laten werken en te communiceren rond communicatie. Belangrijke afspraken rond communicatie zijn echt cruciaal. Ik help mensen bewust te worden van hun digitale gedrag en er iets aan te veranderen. We zijn continu bereikbaar. Communiceren ‘en passant’. Op het einde van de dag voelen we ons vaak doodmoe terwijl we als ondernemer niet het gevoel hebben dat we met onze core business zijn bezig geweest.
Kan je ons een aantal basisregels meegeven rond digital detoxen?
- Laat je smartphone uitstaan tot na het ontbijt.
- Neem je smartphone ook niet mee in de slaapkamer. De slaapkamer dient om te slapen en die andere leuke activiteit. Sommige mensen zijn bovendien gevoelig aan de straling van smartphones.
- Daarnaast is het goed de verleiding te vermijden om je telefoon te gebruiken als ontspanning als je niet kan slapen.
- Verder: geen schermen tijdens het eten. Zo kan je mindful eten en is je lichaam ingesteld op het verteren van je voedsel.
Hoe ziet het ideale digitale leven eruit?
In een ideale wereld heb je een prikkelarme smartphone die bijna niet roept. Maak duidelijke afspraken met elkaar rond communicatie. Wanneer wil en kan je bereikbaar zijn en wanneer niet? Hou je daar zo veel mogelijk aan.
Je hebt ook een boek geschreven: Start to detox.
Het is een praktisch doe-boek, een soort handleiding om de eerste stappen te zetten naar een gezonder digitaal leven. Er staat een filmpje over dit boek op mijn youtube-kanaal. In het boek staan ook opdrachten. Het kost ongeveer 21 euro (inclusief verzendingskosten). Je kan het online bestellen. Je kan ook gratis een digitale test doen op mijn website.
Welke verandering is er volgens jou nodig?
Met het digital detox verhaal streef ik naar digitaal welzijn. Noem het digitale mindfulness. Dat is inherent een Change traject. Het is een model voor gedragsverandering. We kunnen niet gezonder en bewuster omgaan met digitale middelen als we niet in dat veranderingsstuk stappen. Ik geloof heel erg in mijn toegevoegde waarde in het change@work stuk. Ik ben één schakel in dat hele stuk. En daar voel ik de connectie met het Change verhaal heel sterk. Ik wil bijdragen aan een gezondere en veiligere wereld.
Wat is jouw ultieme CHANGE-tip?
Ga op avontuur in je notificaties. Zet je meldingen zo veel mogelijk uit. Kies heel bewust welke meldingen je wel wil. Durf daar heel kritisch naar te kijken. Moet je het écht onmiddellijk weten als je een nieuwe mail hebt in je mailbox? Moet je persé direct weten dat er een nieuw bericht is in een specifieke whatsapp-groep? Laat je smartphone wat minder roepen. Maak hem tot je vriend i.p.v. je stalker.
Méér over Christine Wittoeck en haar missie vind je in de CHANGERS-Gids
Moet je persé direct weten dat er een nieuw bericht is
in een specifieke whatsapp-groep?