Ontdek de antwoorden van Anja Pairoux op onze auteursvraagjes. Anja schenkt twee exemplaren aan diegene met het meest ‘harttreffende’ antwoord op de vraag van onze boekenwedstrijd.
Wat is jouw big WHY voor het schrijven van dit boek?
“Ik zag in mijn praktijk dat teveel mensen te snel pasklare oplossingen voor hun problemen willen. Mensen zijn enkel bezig met brandjes blussen en komen daardoor van het ene brandje in het andere terecht. Als ze problemen krijgen op hun werk of in hun gezin, willen ze dat specifieke probleem opgelost zien, en liefst gisteren. Ze gaan naar een oplossingsgerichte hulpverlener en vragen daar om concrete tools en tips te krijgen. Dat kan werken, maar ik weet dat dit slechts een tijdelijke oplossing is die op korte termijn even een goed gevoel kan geven. Op lange termijn is er echter niets opgelost, integendeel, het wordt nadien alleen maar erger. Ik noem dit pleistercoaching. Je plakt even een pleister op een wonde en onderdrukt de pijn. En intussen negeer je dat de wonde op een dieperliggend niveau aan het etteren is. Ik merkte dat maar al te veel hulpverleners aan oppervlakkig pleisterwerk doen. Ze willen hun klanten snel een oplossing geven omdat dit is wat de klant wil. En ze beseffen niet dat ze hiermee vele kansen laten liggen voor deze klanten”.
Wat is de kernboodschap van jouw boek?
Met dit boek wil ik dieper graven dan de quick fixes die vele zelfhulpboeken beloven. Dit is een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw – in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap – op dezelfde muren botsen. Want vergis je niet: in verschillende domeinen komen er telkens opnieuw uitdagingen op je pad, weliswaar in een andere verpakking. En dat is geen toeval! Als je alleen maar naar dat ene specifieke probleem in dat ene specifieke domein kijkt, vergeet je naar het hele plaatje van je héle leven te kijken. En er zit wel degelijk een rode draad in je problemen. Eens je die rode draad hebt gevonden en het patroon erin ziet terugkeren, kan je er ook echt fundamenteel iets aan veranderen. Je werkt dan aan oplossingen die op lange termijn lonen in plaats van aan oppervlakkige korte-termijn oplossingen.
Had je één of meerdere inzichten tijdens het schrijfproces dat je graag met ons deelt?
Ik stootte tijdens mijn schrijfproces regelmatig op mijn eigen patronen. Welke dat precies zijn en hoe dit zich afspeelde, lees je op het einde van mijn boek wanneer ik mezelf als voorbeeld neem om te vertellen hoe je met dit boek kan omgaan. Tijdens de coronapandemie speelden mijn patronen meermaals op. Ik was me er heel goed bewust van, maar besliste om mezelf ’nog even’ weg te cijferen omdat het de laatste loodjes waren in de aanloop naar de lancering van dit boek. En zo gebeurde het dat ik een stevige les van mijn lichaam kreeg en in het ziekenhuis belandde. Dankzij de verschrikkelijke tijd in het ziekenhuis en de angsten die ik moest doorstaan, leerde ik dat wat ik in mijn boek schrijf echt wel zinvol is en dat het écht te belachelijk voor woorden is om altijd opnieuw dat spreekwoordelijke pleistertje te gebruiken om je toch maar te laten meeslepen door deadlines en een ratrace.
Wie moet jouw boek absoluut lezen?
Iedereen die zich afvraagt waarom steeds opnieuw dezelfde situaties opspelen, waarom telkens dezelfde conflicten voorkomen. Iedereen die zich afvraagt waarom hij of zij altijd opnieuw op de verkeerde partner valt, of altijd opnieuw met lastige collega’s te maken krijgt, of altijd opnieuw foute reacties moet verdragen. Er is wel één belangrijke voorwaarde: je moet bereid zijn om de confrontatie met jezelf aan te gaan en in de spiegel te durven kijken. Dit boek is niet geschikt voor mensen die ervan overtuigd zijn dat het probleem bij de anderen ligt. Dit boek gaat maar over één persoon: de lezer!
Wie is Anja Pairoux?
Anja is in 1976 nieuwsgierig geboren. Ze voelt zich goed in haar vel wanneer ze zowel zichzelf als anderen kan laten groeien. Daarom is ze ook een veelgevraagd (en erkend) bemiddelaar, coach, en trainer; gespecialiseerd in relaties. Maar ook als auteur verdiende ze ondertussen haar sporen. Zelf vindt ze authenticiteit belangrijker dan titels en vanuit die filosofie begeleidt ze dagelijks mensen in vraagstukken rond zowel privé- als zakelijke relaties. In 2014 publiceerde ze het zeer succesvolle boek “Je wist waar je aan begon!?” over plusouderschap. In dat vakterrein ontstond haar expertise om te werken over complexe relaties in andere contexten. Ze bouwde naast haar praktijk een eigen opleiding voor coaches uit in de aplusacademy bij apluscoaching.be.
Op onderstaande wedstrijdvraag krijgt Anja graag zoveel mogelijk “hart-treffende” antwoorden:
“Wanneer vroeg jij je voor het eerst echt bewust af waarom iets jou overkwam? Welke situatie deed jou zoveel pijn dat je tot die vraag kwam en wat kon je er uit leren?”Je antwoord sturen naar onze wedstrijdpagina.
Te koop in de boekhandel, op Bol.com en bij Uitgeverij Lannoo : https://www.lannoo.be/nl/waarom-overkomt-mij-dit-weer