Samen gezond met het nieuwe boek van Christel Stevens

Als iedereen zijn eigen gezondheid aanpakt volgens de 3-is-One-methode zorgen we samen voor een gezondere wereldbevolking . Een andere kijk op ziekte en gezondheid gebaseerd op de belangrijke vijf pijlers uitgebreid beschreven in het boek. Verander vanaf morgen je levensstijl met de vele tips van Christel.

Lang geleden was Christel Stevens zaakvoerder van een veevoederbedrijf en een snoepfabriek. Toen stond ze nog niet zo bewust in het leven als nu. Gezondheidsklachten zoals darmproblemen, acné en overgewicht zorgden voor een uiterst betekenisvolle switch. Christel herschoolde zich tot een gerenommeerde voedingsingenieur en natuurdiëtiste.  Ook is ze auteur van verschillende boeken. Naar aanleiding van haar allernieuwste boek Samen Gezond had ik een super inspirerend interview met deze wereldveranderaar.

Een kat kruipt bij het ontwaken toch ook niet van haar kussen naar de koffie. Ze rekt zich eerst uit. Stretchen bij het wakker worden is de boodschap

Als iedereen zijn eigen gezondheid aanpakt volgens de 3-is-One-methode zorgen we samen voor een betere gezondheid: voor onszelf,  onze geliefden, ons land en de wereld. Dit interview geeft een andere kijk op ziekte en gezondheid gebaseerd op  de vijf pijlers  (zie verder in dit artikel) . We hebben het over Christel’s verleden: de wissel van jobs, haar gezondheidsklachten die haar vele inzichten bracht ; het Nu: haar missie met haar nieuwe boek ‘Samen Gezond’ en de toekomst waarin ze heel het land wil meekrijgen met haar 3-is-one-methode.  Hoofd,  brein en het hart dienen samen aangepakt te worden voor  een optimale gezondheid. Christel wil graag de schakel zijn en mensen tonen hoeveel ze zelf kunnen doen. Empoweren dus. En we moeten het samen doen, streven naar minder welsvaartsziektes door preventie. Het boek bevat  21 verhalen van mensen die het traject gevolgd hebben. Sommigen zitten nog midden hun herstelproces.

Bekijk zeker het volledige interview, in een half uur krijg je zoveel waardevolle informatie waarmee je meteen aan de slag kan. Verander je levensstijl meteen na het bekijken van dit interview.

Buikspieroefeningen zijn goed voor het silhouet maar voor een platte buik is het veel beter om grote spiergroepen te trainen, zoals de bilspieren.

De vijf pijlers van de 3-is-one-methode met een praktisch voorbeeld. Ga er meteen mee aan de slag! 
  1. Voeden: neem zout in plaats van suiker bij een energiedip in de namiddag. Zout staat voor bouwstenen voor onze cellen. In een handomdraai maak je een super lekkere  zoute cracker.
  2. Voelen: doe eens iets leuks met  je partner, geblinddoekt met de handen eten en beschrijven hoe je het eten ervaart als je blind eet. Dit samen doen en alles delen rond die  zintuigelijke ervaring is een unieke beleving.
  3. Ademen:  een energieboost  ’s ochtends:  heel diep inademen, de adem tot diep in de buik laten komen, met eventueel wat meditatie en yoga erbij. Net zoals de dieren die eerst stretchen vooraleer aan de dag te beginnen.
  4. Bewegen: belangrijk is de grootste spiergroepen te trainen, zoals de benen  trainen voor stevige buikspieren.
  5. Rusten:   eten vraagt veel energie van ons lichaam,  dus ga na de lunch eventjes gaan liggen en wees 2 minuten echt weg. Of doe eerst een ademhalingsoefening voor dieper rustlevel met het oog op herstel van de ochtendactiviteit.

 

 

 

 

 

Het ritme volgen van onze organen is super belangrijk.  Dit betekent om 22u30 gaan slapen om tegen 23u in die eerste slaap te zijn. En voor 8u wakker zijn  om de hormonale piek niet te missen.

 

De valkuil van het intermittend fasten  is om ’s ochtends niet en ’s avonds laat nog te eten. De 6 uur waarbinnen je mag eten doe je best tussen  10u en 16u.

Plan 1 dag in de week waarbij je ten laatste eet om 14-15u in de namiddag.

CHANGE vindt dat deze holistische visie op  ziekte en gezondheid tot bij de beleidsmakers moet geraken en zal waar het in onze mogelijkheid ligt dit mee initiëren en ondersteunen.  Luister het antwoord van Christel op onze vraag: “Wat als je morgen de vraag krijgt van de minister van Volksgezondheid Maggy De Block om te zetelen in de adviesraad rond gezondheid ?” Een tipje van de sluier:

“Preventie staat nu voor 2% op de kaart, niemand kent dit en weet wat preventie inhoudt.  In mijn boek leg ik  uit hoe dit van 2% naar 50% kan gaan. De ziekenzorg is nu 98% , laat ons dat opdelen in 50% ziekenzorg en 50% gezondheidszorg. Verschuiving van het budget dus in plaats van nog méér te in zieken te investeren. Met andere woorden met minder budget méér gezondheidszorg  bekomen door in te zetten op preventie via de belangrijke  5 pijlers.  Leren aan de mensen hoe ze dat kunnen implementeren. Niet meer inspelen op  angst bij de mensen, die daardoor geloven dat alleen een vaccin dé oplossing is.  Dé oplossing is dat we het allemaal samen gaan doen, ieder voor zich betekent samen.   Dit betekent ‘change’ in het gezondheidsbeleid met inspirerende leiders die het voorbeeld geven aan het roer”.

 

Geef de niet-rokers  ook een ruimte of gazon waar ze tijdens de pauze kunnen ademhalingsoefeningen doen of mediteren. Nu is dat enkel voor de rokers.

 

Gezonde dieren zijn economisch interessant. Helaas zijn zieke mensen mensen dat ook.

Meer weten over Christel Stevens

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren (0)
Voeg Commentaar toe